Hvis du samler på motiv- frimærker sommerfugle eller blomster så klik på motivet

   Thematic stamps site
   A Country site from A t/m Z
   A special Orchids site
   A special site of Butterflies
   A How to order site

Sommerfugle: Dagsommerfugle- Blåfugle Bredpander Takvinger Perlemorsfugle Randøjer Hvidvinger- Aftensværmere- Sækspindere- Glassværmere- Svirrefluer- Fluer- Græshopper- Guldsmede- Snyltehvepse- Bier- Hvepse- Bladhvepse- Biller: Løbebiller Snudebiller Torbister Træbukke Blødvinger Mariehøns Ådselbiller Vandkalve Vandkærer Borebiller- Odontea- Orthoptera- Diptera- Coleoptera- Auchenorrhyncha- Hymenoptera- Lepidoptera: Psychidae Sphingidae Papilionidae Pieridae Libytheidae Nemeobiidae Heliconiidae Acraeidae Nymphalidae Amathusiidae Morphidae Brassolidae Satyridae Ithomiidae Danaidae Lycaenidae Libytheidae Hesperiidae -------------------------Samler du på insekter eller er du interesseret i naturen så se hjemmesiden igennem måske kan du glæde en med oplysninger eller du kan få råd med artsbestemmelser, klækninger, opdræt, biotoper, flyvetider, overvintring, foderplanter eller venner til samleture i naturen. Vi samler først og fremmest på oplevelser, men vi fotograferer også og størstedelen samler en eller flere insektgrupper.

Denne Hjemmeside er udgivet for af hjælpe entomologer med oplysninger og skaffe kontakter til andre entomologer primært i det europæiske område. Har du et speciale eller kan du hjælpe med oplysninger så blad hjemmesiden igennem og giv oplysningerne via E mail  mailto:uffe@euconsult.dk  eller gæstebog.

 
 

 

Heliconiidae fotograferet i væksthuset  i Botanisk have i Aarhus 

 

 

Plantegift beskytter glassværmer (sommerfugl)

 
 

Hos en Glassværmer (sesiidae) består hannens bryllupsgave i en portion plantegift, der holder edderkopper og andre prædatoer væk. Dermed er der mulighed for en uforstyrret parringsakt på op til 9 timer.

Sikker sex hos Glassværmer mindsker risikoen for at blive ædt under parringen. Hannen dækker sin udkårne med et brudeslør af gift iflg. William Conner Wake Forest University USA. Sommerfuglen er naturligvis selv immun over for giften, som han henter fra en plante.

 

Normalt henter giftige sommerfugle deres gift i larvestadiet fra foderplanten, men denne Glassværmerlarve lever på en ugiftig plante. Efter klækningen flyver hannen over til en stinkende gåseurt, hvor han gylper på bladene så alkaloider opløses for derefter at "suge" den toksinrige væske i sig, som han opbevarer i en særlig "pose" på bugen. Konsistensen på giften er som hvid klæbende candyfloss. Han er ikke længer et byttedyr for edderkopper og andre mindre rovdyr. Når han har fundet en hun overstrør han hende med trådformet konfetti, som klister sig til hendes krop, og begge køn er beskyttet. 

.

 

 

Det enestående er, at selv de befrugtede æg som hunnen lægger får overført en portion toksin, så de er beskyttet mod at blive ædt af biller eller myrer

Conner eksperimenterede også med giftige/ugiftige Glassværmere. Når han skubbede dem ind i et spind af gylden hjulspinder var der klare retningslinier, hjulspinderen åd de Glassværmere der ikke havde alkaloidet, når sommerfuglen var beskyttet med toksin skar edderkoppen et hul i nettet således at sommerfuglen kunne undslippe.

(Proceedings of National Academy of Science, 19/12-00 side 14406-11)

 

 

Du er nu nummer   <


 

Coenomympha oedipus  fotograferet på en bjergskråning  i Italien, som var blevet afbrændt 1-2 år tidligere, Puppehuden fra hunnen sidder 30 cm fra parret.

Søg på sommerfugle og insektgrupper

Svalehaler/papilionidae imago og larver

Butterflies/Dagsommerfugle

Psychidae/sækspindere

Natsommerfugle

Odonata & Orthoptera /guldsmede & græshopper

Svirrefluer mv. Syrphidae & Diptera

Link foreninger

Equipment/Udstyr og tips

Rådgivnig

Årstider